by Johanna Matilainen Rasvakudoksen tärkeä tehtävä on varastoida liiallinen, ravinnosta saatava energia rasvapisaroiden muodossa. Rasvakudos ei kuitenkaan ole pelkästään passiivinen, energiaa varastoiva kudos, vaan se kommunikoi aktiivisesti eri kudosten kanssa ja osallistuu erilaisten sairauksien ja haitallisten tilojen syntyyn. Meneillään olevan väitöstutkimuksen mukaan rasvakudoksen tulehdus sekä ravinnosta saatava, tyydyttynyt rasva muuttavat rasvakudoksen solunulkoisten vesikkeleiden erittymistä, mikä […]
ECO 2022 – kuulumisia Euroopan Lihavuustutkimuksen kokouksesta 2022
Usein sanotaan, että asioita oppii todella arvostamaan vasta, kun ne menettää. Kahden pandemiavuoden jälkeen oli upeaa lähteä paikan päälle Euroopan lihavuustutkimuksen kokoukseen (ECO Zoom forward 2022) Maastrichtiin. Kongressi keräsi keväiseen Hollantiin, aivan Belgian rajalle, 1500 osallistujaa ympäri maailmaa. Maastrichtin historiallinen kaupunki tarjosi matkaajille parastaan: kaupungin pitkä historia näkyi kaduilla upeissa eri aikakausilta olevissa rakennuksissa, jotka […]
Asuinympäristö vaikuttaa lapsen painon kehitykseen syntymästä kouluikään
By Hanna Lagström, ravitsemustieteen dosentti, Turun yliopisto Huono-osaisemmalla asuinympäristöllä on selvä yhteys nousujohteiseen painokehitykseen lapsuudessa. Tuoreessa suomalaisessa 11 023 lapsen kohorttia hyödyntävässä tutkimuksessa havaittiin, että hyväosaisilla asuinalueilla lapset olivat syntyessään painavampia, mutta kehitys tasaantui jo neljän vuoden iässä. Ylipainon riski oli huono-osaisilla asuinalueilla lapsilla 1,4-kertainen. Lihavuuden ennaltaehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä tulisikin kohdentaa tietyille asuinalueille ja ikäryhmille. Maailman […]
Kuinka lapset oppivat syömään kasviksia, marjoja ja hedelmiä?
Tämän päivän lapset kasvavat haastavassa ruokaympäristössä. Houkuttelevat kuvat, tuoksut ja kehotukset syödä ja nauttia ruoasta ympäröivät heitä . Pärjätäkseen mielitekojen ja ulkopuolelta aistittavien viestien keskellä he tarvitsevat monenlaisia ruokaan liittyviä taitoja- ja niiden kehittymiseen tarvitaan ruokakasvatusta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tässä tarvitaan niin vanhempien esimerkkiä kuin varhaiskasvatuksen tukea. Mieltymys kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin rakentuu varhaislapsuudessa Suomalaisten […]
WORLD OBESITY DAY 4.3.2022
Tänään perjantaina 4.3. vietetään maailman lihavuuspäivää. Päivän alullepanija on World Obesity Federation; World Obesity Day Europe:n organisaattorina on EASO. Päivän tarkoitus on koota lihavuuden parissa eri tavoin työskentelevät ammattilaiset yhteen lisäämään tietoisuutta ja tietoa lihavuudesta sairautena ja sen juurisyistä sekä hälventää lihavuuteen liittyvää häpeäleimaa. Lihavuustutkijat ry haastaa jäsenistönsä osallistumaan lihavuuspäivään! Haastamme meidät kaikki pohtimaan sitä, […]
Alkaako lasten lihavuus jo vauva-aikana?
Jo joka viides alakoululainen on ylipainoinen tai lihava. Tiedetään, että heistä tulee usein lihavia aikuisia. Kehityksen kääntämiseksi olisi tärkeä tietää, mikä lihavuudelle altistaa. Raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy elintavoin -tutkimuksessa (RADIEL) suurin rasvaprosentti ja painoindeksi oli niillä viisivuotiailla, joiden paino oli kehittynyt nopeimmin kahteen ikävuoteen mennessä. Lasten lihavuus on lisääntynyt myös meillä Suomessa. 1970-lukuun verrattuna ylipainoisia tai lihavia […]
Terveen painon pilarit – yhteistyötä tärkeän ja ajankohtaisen aiheen ympärillä
Ensi viikolla 15.4. koittaa Suomen Lihavuustutkijoiden kevätseminaari, joka tänä vuonna järjestetään yhdessä Fin-HIT -tutkimuksen kanssa. Koko päivä on pyhitetty lasten lihavuudelle ja sen tutkimukselle. Aihe on tietenkin ajankohtainen ja tärkeä, mutta mistä ajatus yhteisseminaariin syntyi ja miten aihe löytyi? Entä keitä ovat ihmiset tämän tutkimustietoa täynnä olevan päivän takana? Pääsin haastattelemaan suoraan naisia kevätseminaarin järjestäjien […]
Äidin raskaudenaikaisen ruokavalion rasvanlaatu yhteydessä lapsen rasvaprosenttiin viiden vuoden iässä
Jelena Meinilä, ETM, FT Elämämme ensimmäiset yhdeksän kuukautta koemme maailmaa äitimme kautta. Kohdunaikaisen elämän olosuhteet vaikuttavat myös tulevaan terveyteen. Ilmiössä riittää tutkittavaa emmekä esimerkiksi tunne raskauden aikaisen ravinnonsaannin merkitystä lapsen myöhempään lihavuuteen. Tuoreessa tutkimuksessamme havaitsimme, että raskausdiabeetikoilla korkeampi omega-3-rasvahappojen saanti oli yhteydessä suurempaan lapsen kehon rasvaprosenttiin, kun taas naisilla, joilla oli normaali sokeriaineenvaihdunta, yhteys oli […]
Ruokkiiko huono omatunto huuhaan levittämistä?
Toimittaja, terveysviestinnän tutkija Ulla Järvi “Neidonhiuspuu parantaa muistia ja auttaa aivosoluja uusiutumaan” (Magneettimedia 21.8.2016) “6 terveysskandaalia, joista Yhdysvaltain hallitus ei halua sinun tietävän” (Magneettimedia 19.8.2016) “Ravintovalistus ei uppoa millään – suomalaisten ruokavalio korkeintaan keskitasoa” (Yle, www-uutiset 18.8.2016) Elokuiset otsikot kertovat yhtä paljon suomalaisesta mediasta kuin median yleisöstä. Tallaisten otsikoiden uskotaan herättävän meidät. Heräämistä puolestaan seuraa […]
Kokemuksia bloggaamisesta
Vuonna 2011 päätin aloittaa bloggaamisen. Se oli vähän ajan henki, mutta oli myös paljon kerrottavaa ja uskoin sen tukevan joidenkin työnkuvieni toimintaa. Ihan puhtaalta pöydältä en kuitenkaan nettimaailmaan lähtenyt viestimään vaan taustalla oli jo 10 vuoden aktiivisuus nettifoorumeista. Kokemusta oli kertynyt harrastemielessä kuten vuosituhannen alun aktiivisuus keho.net palstalla jossa oli muitakin asiantuntijataustaisia kuten Lihastohtori -blogissa […]