ECO 2023 – Euroopan lihavuuskongressi Dublinissa

by Heidi Sormunen-Harju Lihavuus on krooninen sairaus, ja sen hoitoon tarvitaan yksilöllistä pitkäjänteistä hoitoa. Onneksi lääkehoidot kehittyvät huimaa vauhtia, ja uusilla lääkkeillä päästään melkein leikkausta vastaaviin tuloksiin. Pääsin Suomen lihavuustutkijoiden matka-apurahan myötä Dubliniin Euroopan lihavuuskongressiin kuulemaan uusimmista tutkimuksista ja esittelemään omia tuloksiani. Irlanti ei osoittautunut sateisen maineensa mukaiseksi – ja hyvä niin! Toukokuun puolivälissä kesä […]

Mitokondrioiden tehokas toiminta rasvakudoksessa on keskeistä onnistuneessa laihtumisessa

By Sini Heinonen, LT Mitokondrioiden eli solujen energiatehtaiden toiminta on keskeisessä asemassa laihtumisen onnistumisessa. Dieetteihin perustuvan laihdutuksen jälkeen paino pyrkii nousemaan takaisin, mutta lihavuuskirurgia on tehokas tapa pysyvään painonlaskuun. Dieetti näyttää huonontavan, mutta lihavuuskirurgia taas säilyttävän kudosten mitokondrioiden aktiivisuutta. Tulevaisuudessa kirurgian mekanismeja jäljittelevät, mitokondrioita aktivoivat lääkkeet voivat auttaa pysyvässä painonhallinnassa. Miksi dieetit eivät toimi – […]

NOM 2022 – Terveiset pohjoismaisesta lihavuustutkimuskokouksesta 2022

By Johanna Matilainen Pohjoismainen Lihavuustutkimuskokous, Nordic Obesity meeting, järjestettiin tänä vuonna Kööpenhaminassa 17.–19.11. Tapahtuman järjesti Tanskan lihavuustutkimusyhdistys, yhteistyössä Euroopan lihavuustutkimusyhdistyksen (EASO) kanssa. Kyseessä on konferenssi, joka kokoaa sekä pohjoismaiset lääkärit, ravitsemusterapeutit, terveydenhuollon ammattilaiset että lihavuustutkijat jakamaan tutkimustuloksiaan sekä kuulemaan ajankohtaisista, lihavuuteen liittyvistä asioista. Lihavuuden stigmaa käsiteltiin kokouksessa hyvin perusteellisesti, mikä epäilemättä kertoo teeman ajankohtaisuudesta ja […]

Tulehdus ja huonolaatuinen ravinto vaikuttavat rasvakudoksen erittämiin pieniin kalvopartikkeleihin

by Johanna Matilainen Rasvakudoksen tärkeä tehtävä on varastoida liiallinen, ravinnosta saatava energia rasvapisaroiden muodossa. Rasvakudos ei kuitenkaan ole pelkästään passiivinen, energiaa varastoiva kudos, vaan se kommunikoi aktiivisesti eri kudosten kanssa ja osallistuu erilaisten sairauksien ja haitallisten tilojen syntyyn. Meneillään olevan väitöstutkimuksen mukaan rasvakudoksen tulehdus sekä ravinnosta saatava, tyydyttynyt rasva muuttavat rasvakudoksen solunulkoisten vesikkeleiden erittymistä, mikä […]

ECO 2022 – kuulumisia Euroopan Lihavuustutkimuksen kokouksesta 2022

Usein sanotaan, että asioita oppii todella arvostamaan vasta, kun ne menettää. Kahden pandemiavuoden jälkeen oli upeaa lähteä paikan päälle Euroopan lihavuustutkimuksen kokoukseen (ECO Zoom forward 2022) Maastrichtiin. Kongressi keräsi keväiseen Hollantiin, aivan Belgian rajalle, 1500 osallistujaa ympäri maailmaa. Maastrichtin historiallinen kaupunki tarjosi matkaajille parastaan: kaupungin pitkä historia näkyi kaduilla upeissa eri aikakausilta olevissa rakennuksissa, jotka […]

Asuinympäristö vaikuttaa lapsen painon kehitykseen syntymästä kouluikään

By Hanna Lagström, ravitsemustieteen dosentti, Turun yliopisto Huono-osaisemmalla asuinympäristöllä on selvä yhteys nousujohteiseen painokehitykseen lapsuudessa. Tuoreessa suomalaisessa 11 023 lapsen kohorttia hyödyntävässä tutkimuksessa havaittiin, että hyväosaisilla asuinalueilla lapset olivat syntyessään painavampia, mutta kehitys tasaantui jo neljän vuoden iässä. Ylipainon riski oli huono-osaisilla asuinalueilla lapsilla 1,4-kertainen. Lihavuuden ennaltaehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä tulisikin kohdentaa tietyille asuinalueille ja ikäryhmille. Maailman […]

Kuinka lapset oppivat syömään kasviksia, marjoja ja hedelmiä?

Tämän päivän lapset kasvavat haastavassa ruokaympäristössä. Houkuttelevat kuvat, tuoksut ja kehotukset syödä ja nauttia ruoasta ympäröivät heitä . Pärjätäkseen mielitekojen ja ulkopuolelta aistittavien viestien keskellä he tarvitsevat monenlaisia ruokaan liittyviä taitoja- ja niiden  kehittymiseen tarvitaan ruokakasvatusta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tässä tarvitaan niin vanhempien esimerkkiä kuin varhaiskasvatuksen tukea. Mieltymys kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin rakentuu varhaislapsuudessa Suomalaisten […]

WORLD OBESITY DAY 4.3.2022

Tänään perjantaina 4.3. vietetään maailman lihavuuspäivää. Päivän alullepanija on World Obesity Federation; World Obesity Day Europe:n organisaattorina on EASO. Päivän tarkoitus on koota lihavuuden parissa eri tavoin työskentelevät ammattilaiset yhteen lisäämään tietoisuutta ja tietoa lihavuudesta sairautena ja sen juurisyistä sekä hälventää lihavuuteen liittyvää häpeäleimaa. Lihavuustutkijat ry haastaa jäsenistönsä osallistumaan lihavuuspäivään! Haastamme meidät kaikki pohtimaan sitä, […]

Alkaako lasten lihavuus jo vauva-aikana?

Jo joka viides alakoululainen on ylipainoinen tai lihava. Tiedetään, että heistä tulee usein lihavia aikuisia. Kehityksen kääntämiseksi olisi tärkeä tietää, mikä lihavuudelle altistaa. Raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy elintavoin -tutkimuksessa (RADIEL) suurin rasvaprosentti ja painoindeksi oli niillä viisivuotiailla, joiden paino oli kehittynyt nopeimmin kahteen ikävuoteen mennessä. Lasten lihavuus on lisääntynyt myös meillä Suomessa. 1970-lukuun verrattuna ylipainoisia tai lihavia […]

Terveen painon pilarit – yhteistyötä tärkeän ja ajankohtaisen aiheen ympärillä

Ensi viikolla 15.4. koittaa Suomen Lihavuustutkijoiden kevätseminaari, joka tänä vuonna järjestetään yhdessä Fin-HIT -tutkimuksen kanssa. Koko päivä on pyhitetty lasten lihavuudelle ja sen tutkimukselle. Aihe on tietenkin ajankohtainen ja tärkeä, mutta mistä ajatus yhteisseminaariin syntyi ja miten aihe löytyi? Entä keitä ovat ihmiset tämän tutkimustietoa täynnä olevan päivän takana? Pääsin haastattelemaan suoraan naisia kevätseminaarin järjestäjien […]